1799 spomienka na francúzskych mučeníkov

16.09.2022

Drahí priatelia,

Roky 1799-2022, roky nevyblednú, spomienka na masaker v Montréjeau, pri ktorom boli zavraždené tisíce statočných mužov poháňaných túžbou zachovať svoju zem a ešte viac, aby zachránili svoju krajinu pred revolučným šialenstvom. Vaši predkovia mali pravdu. Pochopili, že ak sa Francúzsko rozíde so svojou tradíciou, so svojimi inštitúciami, so svojou vierou, bude nasledovať obdobie problémov a nešťastí pre všetkých.

O viac ako dve storočia neskôr je jasné, že skaza spôsobená Francúzskou revolúciou je obrovská. Spoločnosť je otrasená vo svojom jadre, pretože mnohé z jej referenčných hodnôt boli postupne spochybnené. Pre Francúzsko je často ťažké rozpoznať sa v obraze, ktorý o ňom niektorí sprostredkúvajú, pretože a možno je to najväčší zločin revolúcie - bolo nútené sa rozísť so svojou históriou a svojou pamiatkou. Nútená zabudnúť na svoju veľkosť a slávu s rizikom, že bude oslabená tvárou v tvár nepriateľom! Udalosti v Montréjeau v roku 1799 sú toho dôkazom, keďže tento masaker bol celé desaťročia utajovaný. Niet pochýb, čiastočne preto, že vtedajšie oficiálne Francúzsko sa za to hanbilo, ale ešte viac preto, že tu bola túžba prepísať históriu, dať víťazom za pravdu. Prekrúcať históriu a pravdu na účely propagandy!

Spomienka však uchovávaná v rodinách sa nakoniec znovu objavila a umožnila dni, ako je ten dnešný. Poctiví historici v posledných desaťročiach vydláždili cestu k vedeckému a už nielen ideologickému prečítaniu revolúcie, pričom už neváhali spomenúť aj jej zločiny. Toto spásonosné hnutie však nevydržalo. Naopak, sme svedkami iných prešľapov histórie. V posledných rokoch sa zo Spojených štátov objavilo nové nebezpečenstvo, vždy zamerané na zradu historickej pravdy, ale tentoraz s jasne vyjadrenou túžbou vymazať dedičstvo storočí. To má rôzne podoby, ale je založené na klamstve, cieli umlčať identitu našej krajiny odrezaním od jej koreňov. Táto kultúra zabudnutia je vážna, pretože našej krajine amputuje pochopenie jej dlhého osudu, ktorý sa začal pred pätnástimi storočiami krstom Clovisa.

Našťastie je odpor organizovaný. Všade vo Francúzsku sú spásonosné prebudenia a Francúzi, ktorí pokračujú vo velebení pamäti generácií, ktoré im predchádzali. Je to občianska spoločnosť, ktorá v tomto smere pracuje aj napriek nedostatkom štátu. Príklad stretnutia v Montréjeau je súčasťou tejto túžby. Gratulujem organizátorom. Prejavy pamäti nadobúdajú čoraz väčší význam. Už to nie je len otázka uctenia si mŕtvych, ktorí neváhali zájsť tak ďaleko, že sa obetovali na obranu svojho presvedčenia, ale je to otázka toho, čo je Francúzsko, jeho identita, jeho osud, ovocie práce minulosti. generácie, ktoré si všetci priniesli svoj kameň do budovy.

Pre mňa, dediča dlhej línie francúzskych kráľov, je povinnosťou povzbudzovať tých, ktorí bránia históriu, tradíciu, pravdu a hodnoty, ktoré sú ich. Francúzsko tak bude môcť zajtra písať nové stránky svojej histórie na pevných základoch.

Takže už je to budúci rok, kedy vám dávam termín. Mučeníci z Montréjeau nezomreli nadarmo. Ich obeta nám ukazuje cestu k nádeji. Vydržte!

© 2018 Bravo Reality. Hlavné námestie 5, Bratislava, 811 01
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky